SMAKRIKA VARIANTER AV Paprika AIOLI

 

Av Johanna Bergqvist, 30 juni, 2013  http://www.delikatessboxen.se/blogg/

majonnas-web

Har ni gjort egen majonnäs någon gång? Jag brukar inte göra det så ofta och varje gång jag gör det frågar jag mig själv varför man gör det så sällan, det är ju så lätt och en sensation för smaklökarna jämfört med dem på tub…

Om du vill piffa till din majonnäs är det enkelt, jag brukar utgå från att alltid ha i vitlök så det bir en aioli!

Vill du servera aiolin till fisk, lamm eller grönsaker förhöjer du lätt smakerna genom att riva i skalet från en liten citron och sedan pressa i saften! Eller varför inte ha i några kvistar finhackad dill eller persilja?

Om du ska grilla, prova att ugnsrosta en liten fänkål och några vitlöksklyftor i cirka 20 min. Mixa sedan med ruccola och din majonnäs, det blir förbluffande gott!

Ett annat gott tips är att göra en paprika-aioli, börja vitlök och blanda i sött rökt paprikapulver tills du har en god bas och toppa sedan med starkt rökt paprikapulver. Jättegott till både grillat och pommes!

 

SLÅ EGEN MAJONNÄS

Av Johanna Bergqvist, 8 april, 2013 

Har ni gjort egen majonnäs någon gång? Jag brukar inte göra det så ofta och varje gång jag gör det frågar jag mig själv varför man gör det så sällan, det är ju så lätt och en sensation för smaklökarna jämfört med dem på tub…

Idag när jag gjorde en tonfiskröra tog min majonnäs slut och jag hade ingen ork att springa ner till affären! Så det fick bli att slå en egen! Här kommer ett lätt recept som utgår från en äggula.

INGREDIENSER

  • 1 äggula
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsnap
  • 1/2 tsk ättika eller 1 tsk vitvins vinäger
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa ihop alla ingredienser utom oljan. Lättast är att göra detta med en elvisp om man inte har riktigt bra armmuskler ;)
  2. Tillsätt lite olja i taget under konstant vispning. Om man häller i för mycket olja åt gången riskerar man att majonnäsen spricker!
  3. Häll över i burkar och förvara i kylen, den håller i ca 2-3 veckor.

majonnas-bunke-web
Majonnäsen under vispningen

July 10 2013 Wednesday at 02:52 PM